Съветът по нац. сигурност одобри работен вариант на Визия 2020

България ще отдели 1,5% от БВП за отбрана още през 2015

01.09.2014 | 16:09 Редактор: Ирина Георгиева
Съветът по нац. сигурност одобри работен вариант на Визия 2020

С втори опит Съветът по сигурността към МС успя да завърши позицията на България за срещата на върха на НАТО.

С консенсус служебният премиер заедно с представители на президента, силовите министерства и службите одобриха промените във „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана“.

Документът, който първоначално обяви Русия за заплаха, е редактиран до късно снощи и тази сутрин е представен отново на премиера Георги Близнашки.

Във „Визия 2020“ се предлага актуализирана оценка за външната среда за сигурност, обосновават се ползите от инвестиции в отбраната, определя се пътят за достигане на по-високи разходи за отбрана в съответствие с дискусията в НАТО, предаде пресцентърът на МС. Работният документ посочва също така основните необходими способности за съвременната отбрана на България.

На базата на тази Визия и решенията на Срещата на върха на НАТО през септември 2014 г. МС ще приеме Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана – 2020“, в съответствие с приоритетите и задачите на служебното правителство.

Националната програма ще бъде предложена на 43-то Народно събрание, като експертната работа по бъдещия документ има за цел да бъде улеснено и максимално ускорено постигането на политически консенсус по стратегическите приоритети в областта на отбраната между партиите в 43-тото Народно събрание.

Първоначалният вариант предизвика полемика между президента и служебния премиер заради острата българска позиция към Русия.

Източници на България Он Ер обясниха, че текстовете от „Визия 2020", които директно посочват Русия като заплаха, са смекчени, но запазват смисъла за променената среда за сигурност след анексирането на Крим от руската федерация. Запазен е терминът „хибридна война“.

Остава ангажиментът България да отдели 1,5% от БВП за отбрана още през 2015 година, а до 2020-та военният бюджет да достигне 2 на 100. Окончателно текстът ще бъде публикуван за обществено обсъждане в следващите дни.