8 млн. лв. ще бъдат отпуснати на затворите за покриване на належащи нужди

Надзиратели от цялата страна протестираха пред сградата на правосъдното министерство

01.09.2014 | 16:30 Редактор: Мариета Иванова
8 млн. лв. ще бъдат отпуснати на затворите за покриване на належащи нужди

8 млн. лв ще бъдат отпуснати на затворите за покриване на най-належащите нужди. Това заяви вицепремиерът и служебен министър на правосъдието Христо Иванов, след като надзиратели от затвори в цялата страна протестираха пред сградата на правосъдното министерство.

За пореден път, служителите на затворите призоваха за връщане на 24-часовите дежурства и уеднаквяване на заплатите по Закона за служителите на МВР. Те бяха отменеи от кабинета Орешарски без допитването на синдикалните представителства.

Служители от 13-те затвора от цялата страна се събраха на протест и окупираха тротоара пред правосъдното министерство от страната на Народния театър.

Час след като започна протестът, представители на синдикатите на надзорните служители в България се срещнаха с правосъдния министър. Те се договориха да бъдат отпуснат 8 млн. лв. от бюджета, които да покрият спешните нужди. По въпроса за уеднаквяване на заплатите на служителите в затвора с тези на полицаите по Закона за МВР, бе предложено да бъде предвидена сума в бюджета за следващата година, с която да се изплатят заплатите.

По въпроса за смените от кабинета обещаха да се изгради работна група, която да направи анализ на режима на работа сега.

От Синдиката на надзорните служители приеха обещанията, но заявиха, че остават в стачна готовност.