Работниците от АМ Черно море ще получат заплатите си до дни

Строителството на АМ Хемус при Шумен няма да бъде замразено

28.08.2014 | 16:42 Редактор: Ирина Георгиева
Работниците от АМ Черно море ще получат заплатите си до дни

Работниците от шуменската фирма "Автомагистрали – Черно море" ще получат заплатите си до дни. Това заяви председателят на Пътната агенция инж. Лазар Лазаров. По негови думи осигурени са 8,5 милиона лева, с които изпълнителят ще може да изплати заплатите, да покрие разходите за суровини и да продължи строителството на участъка Шумен-Белокопитово от магистрала "Хемус".

Преди ден от пътната агенция обявиха, че е възможно строителството на участъка да бъде замразено до края на годината, ако не се намерят пари за изплащане на задълженията към изпълнителя „Автомагистрали-Черно море” АД.

Парите са осигурени от държавния бюджет, стана ясно след проведена работна среща в Министерство на финансите. Лазаров очаква средствата да бъдат до 20 дни по сметките на фирмата. По време на срещата е бил представен финансов анализ за замразяване на обекта или за продължаване на строително-монтажните работи. По данни на КНСБ спирането би струвало 10 милиона лева – точно колкото Агенция „Пътна инфраструктура” дължи на фирмата за извършените дейности.

Синдикалната организация на КНСБ и ръководството на „Автомагистрали – Черно море” АД ще подпишат споразумение за изплащане на дължимите работни заплати за месеците юни и юли веднага след превеждане на сумата.

Договорено е и да бъдат запазени 670-те работни места в дружеството, уточняват от синдиката. Припомняме, че неизплатените заплати станаха повод за редица протести и блокади на пътни участъци в района на Шумен.