Служебното правителство действа и доказва, че е надпартийно, смята Плевнелиев

27.08.2014 | 12:49 Редактор: Ирина Георгиева
Служебното правителство действа и доказва, че е надпартийно, смята Плевнелиев

Служебното правителство действа и доказва, че е надпартийно, включително и с назначенията. Това коментира президентът Росен Плевнелиев, предаде БТА. Той посочи, че кабинетът "Близнашки" е на България. Президентът обаче допълни, че, от друга страна, не може да се връзват ръцете на едно правителство, когато то е преценило, че има хора, които трябва да бъдат сменени. Като пример Росен Плевнелиев посочи назначението на ген. Ваньо Танов за директор на агенцията "Митници" и коментира, че той не познава "друг шеф на митниците в цялата история на демократичния преход на България досега, който да е е сложил рентгени на всички граници, измервателни уреди на всички тръбопроводи, петролопроводи, пристанища и на десетки хиляди бензиностанции", както и да е събрал повече пари от него.

"И не познавам друг шеф на митниците, които да е събрал повече пари от него. И в едни труден момент за нацията, когато приходите  са на дъното. Когато бюджета изначално е сгрешен, нарочно, когато митниците са неефективни посочете ми една по адекватна кандидатура. Аз бих я приел  с удоволствие. Става въпрос за спешни мерки, за стабилизиране на пробития бюджет и пробитите приходи, които така или иначе чрез една актуализация ще бъдат ревизирани защото  без ревизия на бюджета в държавата няма да мине." - заяви Плевнелиев.

Президентът допълни, че става въпрос за спешни мерки за стабилизиране на "пробития бюджет и пробитите приходи", които чрез една актуализация на бюджета ще бъдат ревизирани, защото без ревизия на бюджета в държавата няма да минем. 

По думите на президента статистиката показва, че правителствата са преназначавали десетки хиляди служители в стохилядната българска администрация, а служебното правителство ще назначи не повече от неколкостотин. Това е нищожен процент на фона на всичко останало, което правителствата са правили, посочи Плевнелиев и допълни, че за него това е доказателство, че служебното правителство действа експертно и надпартийно.

Самият начин, по който беше "скроено" и подготвено служебното правителство, доказва това - има от крайно леви до крайно десни представители в него, отбеляза Плевнелиев и посочи, че при сформирането му се е погрижил да покрие целия спектър на българското общество.

По повод качената на сайта на министерството на отбраната версия на позиция на България спрямо Русия във връзка със срещата на страните членки на НАТО, Росен Плевнелиев заяви, че тя е написана от доказани експерти. Те са се ръководили  от официалната позиция на НАТО и генералния секретар  на военния съюз  Андерс Фог Расмусен през последните месеци. Документът обаче бил само работна версия, която  щяла да бъде преработена и чак тогава одобрена от Съвета по сигурност към Министерския съвет. Едва тогава президентът ще каже забележките си по нея. 

"За мен е важно като държавен глава България да има легитимна позиция и да излезе на срещата на най –високо ниво в НАТО с ясна и категорична позиция как ние виждаме нашето място, как виждаме решаването на проблемите в сектор сигурност в региона и по света. Съветвам българските политици да прочетат внимателно какво е казал генералния секретар на НАТО. Категорично заявявам, че той в неговите официални оценки не се различава от това,което българските експерти са написали." - подчерта Плевнелиев.


Срещата на НАТО в Уелс ще бъде на 4 и 5 септември.