Отвориха за посетители гробницата на Хонорий

Тя е част от подземния археологически музей на базиликата Света София

27.08.2014 | 17:15 Редактор: Ирина Георгиева
Отвориха за посетители гробницата на Хонорий

На 27 август врати за туристите отвари гробницата на Хонорий. Тя е част от подземния археологически музей, който от миналата година приема посетители под базиликата „Света София”. Според някои историци Хонорий е бил виден гражданин на Сердика, други дори допускат, че е бил епископ и дори един от водачите на местната християнска общност през IV век.

Гробницата на Хонорий е открита случайно през 1989 година при строителството на канализационен колектор. Тогавашната власт решава, че тръбите трябва да бъдат положени и издават заповед находката да бъде разрушена. Багерите обаче събарят само една от стените. 25 години по- късно гроба на Хонрий е напълно разкрит. В него общината инвестира 300 хиляди лева. 

"Когато започнах работа като заместник-кмет по култура в столичната  община, изключително много ме притесняваше тук една купчина ламарини, зелени и грозни, които се намираха пред входа на църквата. Тогава предположих че са инженерни конструкции и казах: Абе дайте това малко да го махнем, защото толкова е красива църквата, идват туристи,а тук трябва да гледаме този вид. Тогава моите колеги специалистите ми разказаха какво се крие под тези ламарини." - припомни кметът на София Йорданка Фандъкова.

В гробницата са открити 2 скелета. Предполага се , че единият е на Хонорий. Мощите се съхраняват в общината, като се обмисля вариант те да бъдат погребани или в гробницата или в подземния музей Света София. От вътрешната страна на гроба археолозите намират безценни стенописи и надпис показващ, че там е положен Хонорий. 

"Тя е единствената до момента открита в София и и България с надписи. Единствена с името на погребаното лице. То е изписано в една много любопитна формула ХОНОРИУС СЕРБОС ХРИСТИ -  Хонорий раб божии, слуга на хрстос, която е поставена над входа на гробницата, очевидно не за да  бъде четена от вън от посетители, а да се адресира към Господ Бог!" - коментира Тодор Чобанов, зам.- кметът по културата.

На следващия етап Столичната общината е планирала на направи тунел, който да свърже гробница с музея под базиликата. С билета от 10 лева за музея под църквата Света София може да се разгледа и гробницата. Само за година комплексът е посетен от 300 хиляди души.