Онлайн регистърът на ЦИК показва злоупотреба с лични данни

На първото заседание на Гражданския борд днес ще бъдат обсъдени и приети правилата за дейността на борда

27.08.2014 | 11:37 Редактор: Ирина Георгиева

Онлайн регистърът на ЦИК, в която всеки избирател може да провери за евентуална злоупотреба с личните му данни, работи от днес, 27 август. При провеждането на изборите за ЕП през май Комисията за защита на личните данни получи хиляди сигнали за нарушения, свързани с неправомерно използване на лични данни в подписки на партии и коалиции за регистрация в изборите. Този път проверките в онлайн регистъра на ЦИК ще стават по нов начин, а не само чрез въвеждането на ЕГН. 

От днес, 27 август ще можем да проверяваме дали партиите ползват подписите ни.  Действително,ЦИК е усложнила достъпа до личната информация на гражданите. Този път е нужен 10-цифрен персонален код, който се изпраща на електронна поща след въвеждане на трите имена и единния граждански номер.  За първи път такъв регистър беше пуснат от ЦИК за евроизборите, които се състояха на 25-ти май тази година. Гражданите могат да проверят дали името и данните им не са използвани неправомерно в подкрепа на някоя политическа партия или коалиция за предстоящите парламентарни избори на 5-ти октомври. Разбира се, при установяване на злоупотреба с лични данни, гражданите трябва да се обърнат към Комисията за защита на личните данни.

На първото заседание на Гражданския борд днес ще бъдат обсъдени и приети правилата за дейността на борда. На срещата са поканени 40 неправителствени организации, наблюдатели на изборите и експерти. Гражданският борд ще обсъжда съвместно с публичните институции, отговорни за провеждането на изборите, въпроси, проблеми и решения, свързани с организацията и провеждането на парламентарните избори на 5 октомври. Първото заседание на борда ще започне в 14 часа и ще бъде открито от министър-председателят проф. Георги Близнашки.