ЦИК предлага 40 хил. лв. медиен пакет за партиите и 5 хил. за независимите кандидати

Приетото решение е в процес на съгласуване с Министерството на финансите.

21.08.2014 | 16:21 Редактор: Мариета Иванова
ЦИК предлага 40 хил. лв. медиен пакет за партиите и 5 хил. за независимите кандидати

Всяка партия и коалиция, която е регистрирала кандидатски листи във всичките избирателни райони в страната има право на медиен пакет от 40 000 лв, а Инициативните комитети, издигнали независими кандидати - на 5 000 лв. Това обяви днес говорителят на ЦИК Александър Андреев на редовния брифинг на ЦИК днес. Той отбеляза, че приетото решение е в процес на съгласуване с Министерството на финансите.

Назначени са всичките районни избирателни комисии и те са встъпили в своите правомощия, каза Андреев, цитиран от БТА. По думите му една от основните задачи е до 25 август да регистрират инициативните комитети, които ще издигнат независими кандидати.

До крайният срок, който изтече вчера, бяха подадени заявления за регистрация на 22 партии и 7 коалиции. Както по-рано съобщихме на две от партиите е отказана регистрация. В момента тече проверка на подписките в ГД ГРАО на приетите документи. Не са се върнали резултатите от проверката за 9 партии и две коалиции. Крайният срок това да стане е 25 август.

Тогава ще станат ясни участниците в предсрочните избори.

Андреев отбеляза, че на парламентарните избори през 2005 година са участвали 22 партии и коалиции, през 2009 - 18 партии и коалиции, през 2013 година - 63 партии и 7 коалиции.

До 30 август може да бъде извършена промяна в коалициите, а регистрацията на кандидатските листи е до 2 септември, като след регистрацията ще бъде изтеглен жребият за бюлетините.

В отговор на въпрос Андреев отбеляза, че на интернет страницата на Комисията е активно електронното заявление, което може да бъде подавано от желаещите да гласуват в чужбина.

Българите в чужбина могат да подават също така заявления чрез дипломатическото и консулското представителство в съответната страна, като заявлението може да бъде изпратено по пощата или занесено лично. В едно писмо може да има повече от едно заявление, уточни говорителят. На сайта на ЦИК са качени и местата, където ще бъдат открити избирателни секции - местата, на които в предходните пет години са гласували повече от 100 избиратели.