Спешните пациенти вече се извозват до най-близката болница

Отпада системата за райониране

21.08.2014 | 14:59 Редактор: Ирина Георгиева
Спешните пациенти вече се извозват до най-близката болница

Разпоредено е на болниците в София да отпадне системата за райониране и пострадал пациент, тежко болен пациент, да бъде закаран с линейката в най-близката болница, която има техническа възможност да му окаже помощ. Това съобщи служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков, предаде БТА.

Заповедта важи и за инвазивните кардиологии, добави министърът. Той съобщи, че има връзка между Центъра за спешна медицинска помощ и болниците, и те му предоставят информации къде и какви свободни легла имат за пациенти.

"Това ще помогне пациентът в линейката да не бъде возен напред-назад в София, както се е случвало", коментира Мирослав Ненков.

Междувременно стана ясно, че Министерството на здравеопазването е спряло обществени поръчки на стойност 29 милиона лева. Това съобщи служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков пред журналисти. Спрени са четири поръчки, стартирани от бившия министър на здравеопазването Таня Андреева в последните дни от управлението на кабинета "Орешарски", уточни Ненков. По всички има множество жалби от участниците в търговете, каза още той и увери, че парите няма да бъдат загубени. Част от тях МЗ ще пренасочи, но още се обмисля в кои направления.

Най-голямата обществена поръчка е на стойност 12 милиона лева и е за изграждане на системата за електронно здравеопазване, каза министърът. Установеното нарушение по нея е, че не е добра техническата спецификация. Ненков каза, че електронното здравеопазване е много важен проект и затова трябва да се подходи прецизно. Той обеща, че поръчката ще бъде стартирана до няколко месеца.

Втората спряна поръчка е за 5 милиона лева за строително-ремонтни дейности в центровете за спешна помощ в провинцията. Проблемът при нея е, че тези центрове са разположени в общинските болници, а МЗ няма право да извършва ремонтни дейности в чужда собственост.

Търг за 4 милиона лева за санитарни автомобили също е спрян, както и поръчка за доставка на медицинско оборудване за спешни центрове за 8 милиона лева.

Министър Ненков съобщи и за друго нарушение по времето на Андреева – сключен договор между МЗ и фирма без проведена обществена поръчка. Става въпрос за доставка на оборудване за тестване на донорска кръв, но МЗ купувало само консумативите, заобикаляйки Закона за обществените поръчки.

Ненков потвърди също, че нароченият за уволнение от бившия министър Андреева директор на спешния център в столицата Георги Гелев отново е на поста си. Още миналата седмица Ненков коментира, че „не вижда причина Гелев да не се върне, ако не поднови болничния си“.

Върнати са сменените от Андреева директори на три болници („Пирогов”, университетската болница в Плевен и СБАЛО в София, бел. ред.). Ненков ги е възстановил на постовете им, защото са били поставени политически лица от кабинета на Андреева.

Сменени са членове на бордове на директорите в общо девет болници, допълни Ненков.