Последен ден за регистрация в ЦИК за предсрочните избори

8 партии и 6 коалиции са заявили до момента желание за участие във вота на 5 октомври

20.08.2014 | 16:00 Редактор: Ирина Георгиева
Последен ден за регистрация в ЦИК за предсрочните избори

Крайният срок за регистрация в ЦИК за предсрочните избори изтича днес в 18 часа. 8 партии и 6 коалиции са заявили до момента желание за участие във вота на 5 октомври. В последния ден документи подадоха ДПС и Коалиция „БСП-Лява България“.

В последния ден за регистрация в изборите на 5 октомври ДПС внесе 10 012 подписа в ЦИК. Лидерът на партията Лютви Местан прогнозира, че следващото управление на страната най-вероятно отново ще е коалиционно. Намекна за широка коалиция, а не еднопартийно управление.

"Не си поставяме непременно цел да бъдем втора, трета, четвърта политическа сила, за нас е важно избирателите да оценят платформата ни, да оценят ролята на ДПС за намирането на изхода от политическата сила. Какъвто и да е вотът, какъвто и да е резултатът, ние трябва да намерим формулата за стабилно управление на страната през следващия период. Това изисква политическата отговорност." - коментира Местан.

И докато все още в ДПС водачите на листите не са известни, то ръководството на доскорошния партньор БСП вече дори лобира за някои от кандидатите си.

"Решението ще се вземе от Националния съвет и аз отново ще настоявам Кристиан Вигенин да бъде водач в Благоевград." - заяви Миков.

Новият лидер на левицата се дистанцира от конкретни цифри за колко депутати в 43-тия парламент се борят социалистите.

"На толкова, че БСП да може да представлява лява България, да бъде силен фактор във вземането на решения в НС." - допълни лидерът на БСП.

След проверка дали подписите на всички партии и коалиции са автентични, ЦИК или ще ги регистрира служебно, или ще ги заличи автоматично. Колко партии и формации ще мерят сили на предсрочните избори на 5 октомври ще стане ясно до края на седмицата.