ДПС върна мандата за съставяне на кабинет

30.07.2014 | 15:32 Редактор: Ирина Георгиева
ДПС върна мандата за съставяне на кабинет

Президентът Росен Плевнелиев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 42-ото НС на ДПС. Лидерът на партията Лютви Местан върна мандата за съставяне на кабинет.

„На мен ми се струва, че събитието се случи на 29 юни и този интерес е малко странен“, каза той, след като влезе в залата и видя чакащите събитието репортери. На 29 юни на консултации при държавния глава беше определена датата на предсрочните парламентарни избори – 5 октомври.

„Отказвам да реализирам проучвателния мандат. Възможностите на 42-oто Народно събрание да състави правителство са изчерпани, страната се нуждае от предсрочни избори, които са най-прекият път към политическа стабилност“, заяви Местан, след като върна мандата.

Това е третото връчване на проучвателния мандат след подадената оставка на кабинета „Орешарски”. Преди това мандата върнаха ГЕРБ и БСП. По Конституция, след като има отказ и на трите партии да съставят правителство, президентът е длъжен да издаде указ, с който да разпусне НС и да назначи служебно правителство, което да организира изборите на 5 октомври. Плевнелиев заяви, че това ще стане в срок.

Очаква се на 5 август 42-рото НС да излезе във ваканция, а на 6-и президентът Росен Плевнелиев да подпише указ за разпускането му.