Греков представи новата концепция на министерството за директните плащания на земеделските производители за 2015-2020 г.

29.07.2014 | 16:12 Редактор: Ирина Георгиева
Греков представи новата концепция на министерството за директните плащания на земеделските производители за 2015-2020 г.

Ожесточена дискусия се проведе в парламентарната комисия по земеделие днес на 29 юли. Министърът на земеделието и храните в оставка Димитър Греков представи новата концепция на министерството за директните плащания на земеделските производители за 2015-2020 г., а от своя страна повечето браншови организации се обявиха категорично против нея. Концепцията, обясни Греков, предвижда опростяване на изискванията за получаване на субсидии и подпомагането на повече земеделски стопани.

Предвижда се прилагането на Схемата за дребни земеделски стопани с размер на стопанството от 5 дка нагоре със субсидия до 1250 евро. С цел стимулиране навлизането в сектора на млади хора, от 2015 г. ще бъде въведена отделна схема за млади земеделски стопани, които започват дейност в земеделието.

Като важен елемент в концепцията се откроява и това, че в следващия програмен период директните плащания ще бъдат отпускани само на активни фермери.

Представителите на браншовите организации, обаче, не са съгласни, че остават без глас при вземането на решения, че липсват анализи при отпускането на субсидиите, и че трябва да има конкурентоспособност и еднакви правила за всички в бранша.

Крайният срок за приемане на Концепцията на МЗХ за директните плащания на земеделските производители за 2015-2020 г. от МС е до 30, 31 юли.