Новите български евродепутати се обединяват зад важни приоритети

Влизането на България в еврозоната, присъединяването към Шенген и намаляването на нелегалната емиграция са част обединяващите теми

28.07.2014 | 15:52 Редактор: Ирина Георгиева
Новите български евродепутати се обединяват зад важни приоритети

Влизането на България в еврозоната, присъединяването към Шенген и намаляването на нелегалната емиграция са приоритетите, около които се обединяват новите български евродепутати. На среща, организирана от Информационното бюро на ЕП в България евродепутатите представиха приоритетите, които ще отстояват в ЕП. На срещата присъстваха Светослав Малинов, Илияна Йотова, Георги Пирински, Момчил Неков, Томислав Дончев и Искра Михайлова. 

Освен влизането на България в еврозоната, Светослав Малинов очерта и общия енергиен съюз и активното участие на страната ни в него от самото начало. Той обясни, че ще поеме ангажиментите на Ивайло Калфин в комисията по образование. Малинов ще настоява визите за български граждани за САЩ и Канада да отпаднат.

"Ние не можем да кажем, че сме постигнали консенсус формално, но съм убеден, че всички евродепутати ще гласуват за влизането на България в еврозоната. Убеден съм и ,че всички ще работим за нова, по-справедлива към България правна уредба за проблема с бежанците. За останалите неща не бих поел ангажимент. Все пак сме различни политически семейства. Имаме различия на европейски равнища като ЕНП и социалисти, имаме ги и в България." - заяви Светослав Малинов.

Томислав Дончев заяви, че България има нужда от повече Европа и, че той ще работи за единен цифров пазар. Представителят на социалистите Илиана Йотова представи като приоритет на групата на социалистите работата по проблемите с миграцията и борбата с престъпността.

"Основните ни приоритети са свързани с продължаващата работа по проблемите с миграцията и убежищата, вътрешната сигурност в рамките на ЕС,борбата с корупцията и прането на пари, Шенген и разбира се, създаването на работни места в ЕС." - подчерта Йотова.

Искра Михайлова от групата на либералите обясни, че приоритетите за тях са растежа и стабилността, политиката за фундаменталните права на човека, банковия съюз, както и проблема с бежанците.

"Либералите ще бъдат в подкрепа на всички действия за растеж и заетост, чрез подкрепа на малките и средни предприятия и инвестиции в инфраструктура. Разваме се, че успяхме да лансираме въпроса на такова ниво, че той намери място и в програмата на г-н Юнкер. Той специално отреди една част, посочвайки специални мерки за първите три години." - допълни Михайлова.

Евродепутатът Светослав Малинов прогнозира, че единствено групата на консерваторите в ЕП няма да се присъедини към приоритета на България за влизането в еврозоната. Представителите на консерваторите Ангел Джамбаски и Николай Бареков обаче не присъстваха на срещата.