Безлов: Надявам се да не е планирано служебният кабинет да остане с вързани ръце

Таванът на публичния дълг е почти достигнат, коментира експертът от Центъра за изследване на демокрацията

27.07.2014 | 09:59 Редактор: Мариета Иванова
Безлов: Надявам се да не е планирано служебният кабинет да остане с вързани ръце

Ивайло Лаков- Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според експерта мотивите на президента Росен Плевнелиев да иска актуализация на бюджета произтичат от факта, че таванът на публичния дълг е почти достигнат. – „Оттук нататък, ако има някакви извънредни събития, каквито видяхме се случиха с КТБ и ПИБ, и ние сме достигнали тавана на дълга, служебното правителство не може да емитира дълг, няма парламент, който да го гласува, и изведнъж може да се окаже, че  кабинетът е със завързани ръце”, допълни Безлов.

Експертът посочи още, че „толкова сме склонни да търсим конспирации, че ги виждаме и там, където ги няма”. В тази връзка той допусна, че когато е предизвикана лека финансова криза, се знае и кога държавата е най-уязвима.

„За разлика от нормално правителство с парламент,  когато може да се потърси съдействие от външни институции, служебното правителство не може да го направи, първо защото не може да сключва външни договори, и второ, защото таванът на дълга е почти достигнат”, заяви още Безлов.

В отговор на въпрос какъв е полезният ход, експертът изрази надежда, ГЕРБ да рискуват в искането си за актуализация на бюджета. По думите му най-големият риск за партията на Борисов в този случай е обвинението, че се коалира с ДПС.

„За разлика от БСП, всяка дясна формация ще загуби изборите, ако обяви коалиция с ДПС. Колкото и рационално да се държат ДПС, те имат една дълга  история, когато се гледаше интереса на определени елити,” допълни още експертът.

Неговото мнение е, че на всяка цена трябва да се търси широка коалиция, за да отминат турболенциите в политически и финансов план. Той подчерта, че коалиция между ГЕРБ и БСП не е много популярно решение и за двете формации и припомни, че самият Борисов е заявил склонност да води подобни преговори. По думите на Безлов от това кой ще оглави партията зависи и дали тези преговори ще бъдат възможни и допълни, че ако е от ядрото около Станишев- такива ще са по-трудни.

Вижте цялото интервю от видео файла.