Пожарникари и полицаи протестират във Варна

Поводът е подготвяна наредба за въвеждане на минимален състав от двама служители в спасителните екипи

26.07.2014 | 12:23 Редактор: Мариета Иванова
Пожарникари и полицаи протестират във Варна

Пожарникари, спасители и полицаи от Варна излязоха на протест заради намерението на МВР да въведе минимален състав от двама служители в спасителните екипи.

Акцията е първото от серия активни действия на синдиката, които целят да се гарантират здравето, живота и правото на достоен труд на служителите в МВР и по-конкретно – служителите в дирекция "Пожарна безопасност”, посочват организаторите.

Протестът започна преди около час пред Катедралата във Варна.

„Екип от само двама пожарникари ще доведе до удължаване на времето за реакция. Повишава се рискът както за живота на работещите, така и за хората в беда”, обясни Красимир Костов от синдиката на МВР, цитиран от агенция „Черно море”.

Наредбата предвижда още при пожар на закрито екипът огнеборци да изчака втори, който да окаже помощ.

„Във Варна например на дежурство са обикновено по трима-четирима огнеборци и още толкова шофьори. Ако избухнат пожари в двата края на града например, те трудно биха се справили с тях”, посочват синдикатите, които настояват за осигуряване на четирима души в екип, или поне трима като компромис.

Те поискаха още да се гарантират здравето и правото на достоен труд на служителите на МВР и в частност на пожарникарите. Според тях думи като „прозрачност“, „социален диалог“ и „грижа“ са празни термини без реално съдържание в системата.

Общият брой на пожарникарите у нас е около 8800. От тях 4800 работят на терен.