Орешарски обясни във Facebook защо правителство не е подало оставка преди месец

Кабинетът следвало да обезпечи „спазването на политическите договорки”, става ясно от поста в социалната мрежа

26.07.2014 | 10:28 Редактор: Мариета Иванова
Орешарски обясни във Facebook защо правителство не е подало оставка преди месец

 „В последния месец взаимоотношенията между парламентарните групи, които подкрепят Кабинета предопределиха настоящата оставка”, написа във Facebook премиерът в оставка Пламен Орешарски. Той посочва още, че „в съответствие с уточнената дата за предсрочни парламентарни избори – 5 октомври, Кабинетът продължи да работи, за да обезпечи спазването на политическите договорки, а не защото аз или който и да е от моите колеги, са останали вгледани в постовете си”.

Орешарски допълва, че дължи пояснението „на всички наши сънародници, които се питат защо чак сега е денят на оставката, а не преди месец, когато бе ясно, че мандатът ще бъде прекъснат”.

В поста премиерът в оставка посочва и постиженията и останалите предизвикателства пред водения от него кабинет:

„През мандата ни бе реализирана крачка напред по отношение на доходи, пенсии и социални програми – не такава, каквато очакват българските граждани, но най-съществената от 2009 година насам. А разкритите над 40 хиляди нови работни места в реалния бизнес за тази първа, най-трудна година, опровергават и най-големите скептици за възможността да се създадат 250 хил.работни места за 4 години.

Справихме се с едно от най-големите предизвикателства за нашата национална сигурност в последно време – бежанската вълна, по начин, заради който получаваме отлични оценки от нашите външни партньори.

Остана и много несвършена работа. Не достигна време и политическо съгласие за реформиране на такива тежки публични сектори, като здравеопазване, образование, административни услуги, в които структурните мерки се бавят вече повече от десетилетие”.