БСП върна проучвателния мандат за съставяне на правителство

Посоченият за кандидат-премиер Атанас Мерджанов отказа да предложи състав на Министерски съвет

25.07.2014 | 15:00 Редактор: Мариета Иванова
БСП върна проучвателния мандат за съставяне на правителство

В изпълнение на конституционната процедура президентът Росен Плевнелиев възложи със свой указ мандат за съставяне на правителство на Атанас Мерджанов, председател на втората по численост парламентарна група в 42-ото Народно събрание.

В духа на политическите договорености, постигнати на консултациите при държавния глава, посоченият за кандидат за министър-председател от „Коалиция за България“ Атанас Мерджанов отказа да предложи състав на Министерски съвет и върна възложения му от държавния глава мандат, съобщават от пресцентъра на президентството.

Преди ден ГЕРБ също върнаха мандата.

ДПС също изрази готовност да върне мандата, който президентът Плевнелиев ще връчи в понеделник за съставяне на правителство в рамките на сегашния парламент. Това съобщи в кулоарите на парламента заместник-председателят на партията Алиосман Имамов. 

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че решението на парламентарната група е в духа на постигнатия консенсус за плавен преход към политическа стабилност. Държавният глава изрази надежда, че предсрочните парламентарни избори през октомври ще доведат до много по-високо доверие на обществото към бъдещото 43-о Народно събрание.