Кабинетът на Орешарски подаде оставка

Предстои тя да бъде разгледана и гласувана от народните представители

23.07.2014 | 19:10 Редактор: Мариета Иванова
Кабинетът на Орешарски подаде оставка

В деловодството на Народното събрание в 17.59 часа на 23 юли 2014 г. е постъпила оставката на оглавяваното от министър-председателя на Република България Пламен Орешарски правителство, съобщават от пресцентъра на парламента.
Предстои оставката да бъде включена в дневния ред на Народното събрание и да бъде подложена на гласуване в пленарната зала от народните представители.

По-рано през деня вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че Министерският съвет отдавна е готов с молбата за оттеглянето си и че това може да се  случи още днес.

Председателят на парламента Михаил Миков на свой ред заяви пред журналисти, че ще предложи включване на оставката в дневния ред като извънредна точка, след като тя бъде подадена.

Заместник-председателят на Народното събрание от ДПС Алиосман Имамов прогнозира, че правителството ще подаде оставка утре или в петък.

Бойко Борисов нееднократно заяви, че от ГЕРБ ще влязат в пленарна зала само, за да гласуват оттеглянето на правителството.

Още по темата

На състоялото се днес заседание в Министерския съвет бяха гласувани изменения на държавния бюджет за 2014 с цел отпускане на допълнителни разходи за различни министерства за над 18  млн. лева. Част от средствата са предвидени за намаляване на административната тежест на бизнеса, продължаване на програмата за заетост „Сигурност”, както и поддръжка на информационни системи и мрежи и ремонт на сгради.


Коментарите след оставката на кабинета - в Денят он ер с Веселин Дремджиев, 23 юли: депутът от ГЕРБ Делян Добрев, анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов и председателят на КРИБ и изп. директор на Софарма Огнян Донев,.

Вижте как реагираха хората пред парламента на новината за оставката след 18:00ч. на 23 юли.