Плевнелиев учуден от подготовката на БЕХ на финансирането на Южен поток

22.07.2014 | 20:46
Плевнелиев учуден от подготовката на БЕХ на финансирането на Южен поток

Съобщение на Прессекретариата на държавния глава до медиите, което публикуваме изцяло:

"По повод публикации, че Българският енергиен холдинг подготвя решение за сключване на договор с „Газпром“ за вземане на милиарден заем за финансиране на българското участие в проекта „Южен поток“, държавният глава изразява учудването и възмущението си от продължаването на действията по този проект от страна на правителството, въпреки публично поетите на 8 юни 2014 г. от премиера Пламен Орешарски ангажименти за временно спиране на дейностите по него.

Държавният глава напомня, че на 2 юни 2014 г. Европейската комисия обяви, че срещу България е образувана наказателна процедура заради нарушение на правилата за функциониране на европейския вътрешен пазар и конкуренцията. Неспазването на европейското законодателство може да доведе до налагане на санкции срещу България, които ще бъдат в тежест на всеки български гражданин.

Държавният глава призовава да бъдат преустановени всякакви действия, свързани с реализацията на проекта, до привеждането му в съответствие с европейското законодателство.

Президентът Плевнелиев припомня позицията си в подкрепа на реализацията на проекта „Южен поток“, но само и единствено при стриктно спазване на общностното законодателство".


На 22 юли Капитал съобщи на сайта си, че се провежда заседание на борда на директорите на БЕХ, което трябвало да одобри "два ключови документа, с които се отваря пътят "Газпром" да отпусне заем от 620 млн. евро за строежа на газопровода в България".

Заседанието на БЕХ обаче е завършило без вземане на решение. Няма гаранции, че в близките дни държавният холдинг няма да се задейства и да направи проекта необратим, съобщава Капитал.