Интерконекторната връзка България-Гърция е готова

Катя Пеева, кор. на БНР в Солун

29.05.2014 | 22:59
Интерконекторната връзка България-Гърция е готова

 

Гръцката газопреносна компания е завършила строителството на интерконектора с България, съобщи Катя Пеева, кор. на БНР в Солун за Денят он ер с Веселин Дремджиев на 29 май 2014.

Интерконекторът променя еднопосочната връзка за внос на руски газ от България с цел покриване до 60% от нуждите на Гърция от газ.

Съоръжението дава възможност да се промени посоката и България да получава газ от Гърция, с перспектива за внос на газ от Азербайджан за България.

При необходимост България може да получава доставки от терминала на о-в Ревитуза на алжирски газ.

Новият конектор е съвсем близо до българската граница, на 12 км., а цената му е 3,5 млн евро, вложени от Гърция.

Азърбайджанската държавна компания SOCAR предстои да финализира покупката на гръцката компания и скоро интерконекторът на Desfa влиза в собственост на SOCAR.

Работи се и по проекта за връзка България-Гърция, Комотини-Стара Загора, както и по плаващия тернимал до Кавала, като терминалът до о-в Тасос до 2г. ще бъде готов, съобщи Катя Пеева.

Шефът на Газпром Алексей Милер е в Атина на Европейския бизнес конгрес за по-мащабно използване на газ за автомобили, кораби и фериботи.
Гръцките медии съобщават за преговори за закупуване от руския газов гигант на гръцката публична компания Depa.

Министърът на енергетиката и опазване на околната среда на Гърция, Янис Маниатис.заяви, че Гърция преживява криза, но участва в енергийните събития в региона и до края на десетилетието ще се превърне във важен хъб в енергийния пазар на Югоизточна Европа.

 


 

SOCAR отблизо наблюдава изпълнението на инвестиционната програма на гръцкия мрежов оператор за природен газ, Desfa, в който азърбайджанската държавна енергийна компания скоро ще притежава 66% дял, съобщава Екатимерини.

Висши представители на SOCAR са в Атина тази седмица.

Те поискаха пълна информация за хода на изпълнение на проекта за реновиране на съоръженията за съхраняване на газ на о-в Ревитуза, газопровода Мегалополи на Пелопонес и двупосочната инсталация Кулата-Сидирокастро, на границата с България.

Desfa обяви на 27 май 2014, че строежът на третия танк на о-в Ревитуза ще увеличи капацитета за съхраняване на втечнен газ с 73%, от 130 000 на 225 000 куб.м.

На 29 и 30 май 2014 Атина /Astir Palace Resort/ е домакин на Европейския бизнес конгрес, European Business Congress, със 138 членове, сред които Газпром, ExxonMobil, Daimler, Siemens, Shell, ConocoPhillips, Total, Deutsche Bank, Dresdner Bank, J. P. Morgan Bank International, Alcatel, Wintershall, E.ON Ruhrgas, GDF SUEZ, ENI, Enel, BNP Paribas, UBS, Royal Boskalis Westminster, The Royal Bank of Scotland, KPMG, Societe Generale, Statoil, MND,MAN Ferrostaal AG, DONG Energy, и др.

Президент на Европейския бизнес конгрес /EBC/ е Алексей Милер.

Русия и Украйна не са се споразумели по плащанията за газа, съобщи от Киев първият зам.-министър на енергетиката на Украйна, Юрий Жуков, цитиран от Bloomberg.

Алексей Милер обаче съобщи от Атина, че се "надява на споразумение в следващите няколко дни и Украйна да започне да плаща за руския газ".

/Снимка: ЕBC/