Разследването срещу съдия Веселин Папазов е заради евросредства

Няма връзка с процедурата за избор на нов председател на Софийския апелативен съд, заяви главният прокурор

24.04.2014 | 12:48 Редактор: Ирина Георгиева
Разследването срещу съдия Веселин Папазов е заради евросредства

Обвинител номер едно на България Сотир Цацаров отрече разследването срещу съдия Веселин Папазов да е свързано с процедурата за избор на нов председател на Софийския апелативен съд, предаде БТА.

Вчера председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов е бил призован от Военно-окръжна прокуратура София, за да бъде привлечен като обвиняем. Разследването е свързано с проекта „Интегрирана информационна система за прозрачност във военните съдилища", който се финансира от европейската ОП „Административен капацитет“. Стойността на одобрените средства е 700 хил. лв., като реално са изразходвани 520 хил. лв.

Разследването започва през 2010 г. в специализирания отдел към Софийската градска прокуратура, занимаващ се със злоупотреби с евросредства.

Цацаров не коментира как е работено по разследването в периода от 2010 до 2013. От януари на миналата година обаче  били разпитани повече от 80 свидетели. 

Обвинител номерв едно заяви, че приема преценката на екипа, който работи по разследването, и допълни, че същият прокурор е работил интензивно през първите три години "толкова, доколкото е можел да работи сам". 

„Държавата, правосъдието и донякъде медиите са в такова състояние, защото живеем от избори до избори,“ заяви Цацаров и отново отхвърли тезата, че разследването срещу Пенгазов е обвързано с процедурата за избор на председател на Софийския апелативен съд.

По същото разследване е призован и председателят на Военно-апелативния съд Петър Петков, за да получи обвинение.

Призовките са получени в първия работен ден, след като Висшия съдебен съвет започна процедурата за избор на нов административни ръководители на Софийския апелативен съд и Военно-апелативния съд. И двамата магистрати - Веселин Пенгезов и Петър Петков са фаворити за втори мандат. Пенегезов за Софийския апелативен съд, а Пеков за Военно-апелативния съд. Евентуалното им привличане като обвиняеми може да ги извади от състезанието.