Проливните дъждове наводниха села в Северна България

Към момента ситуацията е овладяна

24.04.2014 | 10:42 Редактор: Ирина Георгиева
Проливните дъждове наводниха села в Северна България

Голяма приливна вълна от придошли реки след поройните дъждове е наводнила тази нощ видинските села Гюргич и Плешивец, община Ружинци. Наложило се е евакуация на десетки души, но няма пострадали, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В резултат на обилните валежи е преляла река Гаговица, която минава през село Гюргич. Като причина за прииждането на реката се сочи и затлачването й от боклуци. Прелял е и общинският язовир край селото.

За високите води на реката е получен сигнал снощи около 23.00 часа. Хората са били известени за прииждащата опасност с камбанен звън от местната църква. Към момента на получаване на сигнала в областта е валял проливен дъжд.

Не се изключва възможността високите води на река Гаговица да повишат допълнително нивото на река Лом. В Община Лом вече е свикан оперативен щаб за оценка на ситуацията.

От вчера е започнала проверка на състоянието на всички язовири в областта, като до момента не са установени сериозни проблеми. Най-големият язовир в района е "Христо Смирненски"  се намира край село Смирненски, като за момента той не създава опасност за наводнения.

Аварийни екипи работят по отводняване на къщи в община Ружинци след проливните дъждове в областта, съобщиха от видинската полиция.

В село Гюргич има скъсан водопровод. Екипи на "Гражданска защита” работят на място, но към момента ситуацията е овладяна.

Преминаването по пътя между Белоградчик и село Ружинци вече се осъществява нормално, въпреки че през нощта нивото на водата е достигало близо метър на места.

Прогнозата на НИМ показва, че днес на по-голямата част от страната ще вали, а температурите ще се понижат с няколко градуса.