Цацаров е скептичен за намирането на виновни с фалшивите данни в партийните подписки

Прокуратурата ще работи само по жалбите, в които има ясни данни за престъпления при злоупотреба с личните данни.

17.04.2014 | 16:06 Редактор: Ирина Георгиева
Цацаров е скептичен за намирането на виновни с фалшивите данни в партийните подписки

Tрудно ще бъде установено кои са виновните за злоупотребите с чужди лични данни в подписките на партиите и коалиции за участие в евровота на 25 май, заяви главният прокурор Сотир Цацаров. По думите му Комисията за защита на личните данни е по-компетентна от прокуратурата да установи откъде е започнала схемата с кражба на лични данни.

Опитът да се стигне до конкретния извършител започва първо с идентифициране на регионите, откъдето идват фалшифицираните подписи. В този смисъл и злоупотребата ще бъде установена по-трудно, тъй като престъпленията не са извършени на едно и също място и по едно и също време, заяви Цацаров. После ще се търси кой е положил в подписката фалшиво име, ЕГН и подпис.

Цацаров подчерта, че „самото подписване е престъпление.”

Обвинител номер едно на България съобщи, че броят на жалбите за фалшиви имена и ЕГН-та в подписките се увеличават. Въпреки това прокуратурата ще работи само върху жалби, в които има ясни следи за престъпление.

Главният прокурор съобщи, че е останал доволен от срещата между прокуратурата, ЦИК и Комисията за защита на личните данни, която се проведе вчера. На нея се е стигнало до решението  - жалбите, които касаят само злоупотреби с лични данни, да бъдат изпращани към Комисията, а тези с явни данни за престъпление – да бъдат насочени към прокуратурата.

Обвинител номер едно се съгласи с ръководителя на правния екип на Програма „Достъп до информация” Александър Кашъмов, че с възможността за проверка на подписите се дава и възможност за злоупотреба с лични данни и политически убеждения.