Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Съветът по Европейски въпроси към МС приема Национална програма за Българското председателство на ЕС

И още в "Брюксел 1": Предстои ли газова война в Европа, както и министър Николай Нанков за пътищата

08.07.2017 | 16:00 Редактор: Мария Аладжова
Съветът по Европейски въпроси към МС приема Национална програма за Българското председателство на ЕС

В понеделник, на 10 юли, в Съвета по Европейски въпроси към Министерския съвет предстои да бъде приета първата част от Националната програма на Българското председателство на Европейския съюз. В нея ще бъдат посочени приоритетите на България за първите 6 месеца на 2018 година. 

Това обясни в "Брюксел 1" зам.-министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Моника Панайотова.

България ще поеме щафетата от Естония, а в рамките на тези шест месеца ще бъдат разгледани 130-150 законодателни теми.  

"България всъщност има изключителен принос в програмата на триото, заедно с Естония и Австрия. Въпросът е то да залегне именно на Западните Балкани и европейското разширяване. В рамките на нашето председателство си поставяме амбициозната задача, да покажем европейската перспектива на тези държави - че те имат своето участие в развитието на ЕС и за стабилността на Европа", добави Панайотова.

Във втората част на "Брюксел 1": Предстои газова война в Европа и тя ще бъде много по-жестока от това, което се случва на нефтения пазар в момента, категоричен е енергийният експерт Васко Начев.

Повод за коментара му стана предложението на президента на САЩ Доналд Тръмп за доставки на втечнен газ за Източна Европа, и желанието на Полша да стане европейски хъб за американския газ.

"Това посещение на Тръмп идва доста навреме. Не е случайно избран този момент за посещението и не къде да е, а именно в Полша, защото Полша неведнъж е показвала готовност за промяна в посоките доставка на природен газ. От друга страна смело можем да кажем, че с това си посещение Тръмп официализира намерението на Щатите да участват в предстоящата газова война в Европа. Много ясно те фиксира в изявлението си и с тази инициатива на три морета - Черно, Балтийско и Адриатическо. Това са де факто слабите места, при които има изкривен пазар при доставките на природен газ. Мисля, че на всички е ясно, че почти 100% у нас доставките стават само от една посока, от един доставчик", коментира Начев.

В третата част на предаването - министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по въпросите: кога ще има магистрала и през Кресненското дефиле и кога ще бъде завършена "Хемус", както и какви са ограниченията за движение по пътните артерии през лятото.