Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Илияна Йотова: Цифровизацията е ресорът на бъдещето!

Секторът на Мария Габриел създава предпоставка за годишно генериране на 415 млрд. за ЕС

01.07.2017 | 16:00 Редактор: Мария Аладжова
Илияна Йотова: Цифровизацията е ресорът на бъдещето!

Цифровизацията е ресорът на бъдещето. Това каза в предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова вицепрезидентът и бивш евродепутат - Илияна Йотова, във връзка с обсъждания за българската кандидатура за еврокомисар - Мария Габриел, сектор.

"Амбицията на Европейския съюз е да се създадат нови работни места. Една предварителна калкулация сочи, че ако ние наистина създадем единния цифров пазар в трите стълба, така, както беше предначертан от ЕК, Съюзът годишно ще генерира някъде около 415 млрд.", посочи Йотова в студиото на Bulgaria ON AIR.

С това тя на практика разсея съмненията и твърдения, че "дигиталният" ресор на Габриел е маловажен.

"Българският еврокомисар поема едно изключително трудно, отговорно, но и много достойно досие... Представете си само онлайн търговията, в която всеки вече допира и България - това са огромни обороти. И вместо 28 или 27 национални онлайн пазари, да има един обединен, който да има една и съща регулация, правила, закони, по отношение на договори, по отношение на запазване правата на потребителите и много други неща. По този начин се гарантират и стандартите на хората и мисля, че наистина това е бъдещето", добави Йотова.

Какво още каза вицепрезидентът за правата на българите в чужбина, последствията след Brexit, визитата на Зоран Заев и българското председателство на Съвета на ЕС - вижте във видеото.

Във втората част на предаването - депутатите от ГЕРБ и БСП - Тома Биков и Димитър Данчев, за анкетните комисии за НДК и "Грипен". Основателни ли са твърденията, че социалистите поискаха създаване на комисия за Двореца в отговор на предложението на управляващите да бъде проверено как е направен избора за "Грипен"? От БСП отричат: 

"За мен няма връзка между двете комисии, мотивите също не са свързани", коментира Данчев. 

Според Тома Биков обаче е вероятно двете неща да са свързани.