Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

ЕС отделя 5,5 млрд. евро за отбрана. За какво ще отидат те?

"Брюксел 1" с Милена Милотинова

12.06.2017 | 15:18 Редактор: Васил Детелинов
ЕС отделя 5,5 млрд. евро за  отбрана. За какво ще отидат те?

Какви са предложенията за третата промяна на Дъблинския регламент за бежанците, защо българските евродепутати смятат, че те са козметични, ще се спират ли еврофондове за страните, които не приемат мигранти - От Брюксел разговор  с докладчика на Европарламента Сесилия Викстрьом, както и българските евродепутати Сергей Станишев и Емил Радев. 

Ще има наказателни процедури и финансови санкции за страните, които не изпълняват правилата за прием на мигранти, заяви тази седмица пред журналисти в Брюксел председателят на ЕП Антонио Таяни. Как страните се справят с проблема, докъде стигна отдавна започналия дебат по промяна на неработещия Дъблинския регламент за прием на бежанци, какво предвиждат новите промени и отчитат ли те интересите на България и другите гранични европейски страни - вижте мненията, събрани в Европарламента тази седмица по време на дискусия по темата.

 

 

ЕС отделя 5 и половина милиарда евро за европейска отбрана. За какво ще отидат те? Говорим с евродепутата Андрей Ковачев. С него ще обсъждаме и присъединяването на Черна гора към НАТО и защо Русия заплаши с ответни мерки малката балканска страна, а също и очертава ли се скорошно членство на Македония в НАТО, ако тя направи компромис с името си. 

С  Нина Спасова, журналист-арабист, коментираме защо избухна неочакваната икономико-дипломатическа криза в Персийския залив, след като 7 държави обвиниха Катар в подкрепа на тероризма.