Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

След европредседателството - Павлова обратно в регионалното министерство?

"Брюксел 1" с Милена Милотинова

22.05.2017 | 14:11 Редактор: Васил Детелинов
След европредседателството - Павлова обратно в регионалното министерство?

Засега Лиляна Павлова няма намерение да се връща в регионалното министерство. След края на европейското председателство на България обаче ще мисли с какво да се занимава. Това обясни тя в студиото на предаването "Брюксел 1".

"Такава тема не стои в този контекст. Ние трябва да направим всичко необходимо за европредседателството. След това ще мисля", коментира Лиляна Павлова.

Пред Милена Милотинова тя обясни, че на 31 май у нас ще пристигне генералният секретар на Европейския съвет Йепе Транхолм-Микелсен, който ще даде начало на  обучението на българското правителство за председателството догодина. След това ще стартира и обучението на всеки министър, който ще ръководи заседанията на европейските съвети.

Павлова съобщи, че е към края си обучението на ключовите служители за европредседателстовото. Наваксва се и обучението на останалите 1500 чиновници.

Подготовката на председателството може да се раздели на два аспекта, коментира Павлова.

"Единият е политическия, а другия логистичен. По първият важните за България приоритети ще са миграцията и Западните Балкани и бъдещето на Кохезионната политика (безвъзмездните средства по европейските фондове)", посочи министърът.

Павлова обясни, че страната ни ще настоява да се запази кохезионната политика като се отчете спецификите и проблемите на страните от последното присъединяване към ЕС. Според нея запазването на  безвъздмездните средства по европейските фондове ще помогне на тези страни да догонят старите членки. Още, вижте във видеото. 

 

Във втората част на предаването Милена Милотинова разговаря с  Жан-Дени Мутон, професор по европейско право в Нанси и Париж: Какви промени ще има в европейските договори след срещата Меркел - Макрон?

И още : проф. Владимир Чуков - за какво се договориха Ердоган и Тръмп, за предстоящата първа външнополитическа обиколка на Тръмп - в Близкия Изток.