Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Службите в Европа са подозирали атаката във Великобритания

Напрежение между ЕС и Македония

27.03.2017 | 15:12 Редактор: Васил Детелинов
Службите в Европа са подозирали атаката във Великобритания

Спецчастите в Европа и Великобритания са били наясно, че на 22 март ще има опит за терористичен акт. Това коментира в предаването "Брюксел 1" експертът по сигурност проф. Николай Радулов. Според него, ако се
изследват всички терористични актове през последните 20 години, ще се забележи, че на значими дати терористите правят опити за атентати като така честват предишния.

Той допусна също, че атаките са свързани и с изявленията на политици. Проф. Радулов отбеляза, че силите за сигурност са си взели урок от всички атаки до момента и се стараят да работят качествено. Според него капацитетът, който през последните 20 години е бил паднал до нула, сега се възстановява.

"Това какво ще се случи тази година от гледна точна на антитероизъм и заплахите беше известно още през декември. Тогава Европол каза, че очаква нивото на заплахи да е високо, при това тези терористични актове ще са провокирани през интернет. Там ще се отправят послания към широк кръг хора, които се чувстват джихадисти или искат да извършат подвиг в името на джихата", коментира още експерта.

В разговора участва и Йордан Божилов, който е председател на Софийския форум за сигурност. Пред Милена Милотинова той коментира, че се създава впечатление, че извършителите са второ или трето поколение жители на
съответните страни, но техните корени са от Африка или Близкия изток.

Доклад на британските служби показва обаче, че няма единен профил на терориста. "Може да е всеки. Няма единен профил. Ето защо е сложно да се идентифицира и предотврати във времето един атентат", обясни Божилов.

Още, вижте във видеото.

 

Във втората част на предаването- Николай Кръстев за протестите в Скопие срещу посещението на еврокомисяра Йоханес Хан там. 

И още - проф. Анна Кръстева  за бъдещето на ЕС и мястото на България -  в контекста на срещата в Рим.

Целият разговор вижте във видеото.