Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Докъде ще стигнат протестите в Румъния

Защо не е признато българското малцинство в Албания?

13.02.2017 | 10:11 Редактор: Васил Детелинов
Докъде ще стигнат протестите в Румъния

Гневът на румънците продължава. Ще успеят ли управляващите социалдемократи да успокоят гласа на улицата – журналистите Стилиян Деянов от Букурещ и Владимир Береану от студиото в София. Още във видеото.

Още през 1993 година България изпусна възможността да бъде признато българското малцинство в Албания. Това коментира в предаването „Брюксел 1“ на Bulgaria ON AIR бившият ни посланик в Албания и Косово Боби Бобев по повод искането на евродепутатите Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев за признаване на малцинството ни в Албания. 

През изминалата седмица комисията по външна политика на Европейския парламент прие доклад на Европейската комисия за Албания, в който бяха отразени поправки на българките евродепутати.

Пред Милена Милотинова Бобев обясни, че през 1993 година, когато по покана на Жельо Желев у нас идва албанският президент Сали Бериша и е подписано споразумение за приятелство и сътрудничество между двете страни, България е пропуснала да добави текст в споразумението, както са направили Гърция и Румъния за тяхното малцинство. 

Дипломатът си спомня как при визитата през 1993 година албанските гости публично признали, че в страната им има българско малцинство, но по въпроса не било направени нищо.

Според Боби Бобев инициативата на българските евродепутати е добра. В Албания има около 30 000 - 40 000 славяни, които се делят на българи и македонци. „Позицията на Албания винаги е - прави сте. Нямаме нищо против, но се разберете с македонците“, каза още бившия посланик. 

По думите му Югославия никога не е искала този въпрос да бъде повдиган, защото ако се признае българското малцинство в Албания, веднага възниква въпросът какъв е характерът на славянското население в Македония, която се оказва и от двете си страни заобиколена с българи.