Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Кога пада роумингът в ЕС

Какви послания отправи президентът в Брюксел? Докъде ще стигне бунтът в Румъния?

04.02.2017 | 18:30 Редактор: Васил Детелинов
Кога пада роумингът в ЕС

Ситуацията в Румъния ще ескалира, правителството на Сорин Гриндяну няма да подаде оставка. Това прогнозира в предаването „Брюксел 1“  Георги Василски, бивш кореспондент на БНР в Букурещ. По думите му правителството ще направи компромис с някои от текстовете в спорното постановление, декриминализиращо корупционни престъпления. Пред Милена Милотинова журналистът обясни, че вотът на недоверие срещу управляващите няма да доведе до оставка, а до възможност за дискусия, която може би ще коригира спорния документ и потуши общественото недоволство. 


С първото си посещение в Брюксел президентът Румен Радев разби клишето, че ще води проруска политика, поне засега. Това каза в предаването „Брюксел 1“ политологът Любомир Стефанов. Политологът Мария Пиргова пък коментира, че с визитата си държавният глава е поставил на масата важните за България въпроси като бежанския поток и промяната на „Дъблинското споразумение“. Според Пиргова още в първите си дни на управление Румен Радев се е проявил като национална обединителна фигура. 

 

Окончателно от лятото на 2017 година ще падне роумингът за страните в ЕС. Това съобщи в предаването „Брюксел 1“  българският евродепутат Ева Майдел. Пред Милена Милотинова тя уточни, че с промяната ще заплащаме еднакви цени за разговори, кратки съобщения и мобилен Интернет както у нас, така и в страните от ЕС. Ева Паунова обаче уточни, че ако бъде установено, че сме закупили карта от друга страна, където услугите са по-евтини и я ползваме постоянно у нас, то тази злоупотреба ще бъде засечена и санкционирана. „Ако си купим карта от Румъния и живеем постоянно в България и там я ползваме, телекомите веднага ще засекат нарушението и ще бъдем глобени“, даде пример евродепутът.