Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Какви грешки допусна в работта си ВСС

Кога ще отпадне наблюдението на България? Защо Тръмп иска ограда с Мексико?

28.01.2017 | 19:47 Редактор: Васил Детелинов
Какви грешки допусна в работта си ВСС

Американският президент Доналд Тръмп се стреми да започне инициативи за двустранни споразумения, а не общ договор със страните от ЕС.  Това коментира в предаването „Брюксел 1“ експертът  по сигурността Димитър Гърдев, по повод оттегленето на търговското споразумение между САЩ и ЕС. Пред Милена Милотинов,  Гърдев обясни, че с  намеренията на щатите за създаване на зони за сигурност в Сирия - САЩ ще се опитат да влязат отново в конфликта.  Макар все още да няма яснота какво ще представяват зоните,  Димитър Гърдев смята, че идеята ще се отрази благоприятно върху Европа и политката за бежанците. Зоните за сигурност ще доведат но намялване на мигрантите.

Основната грешка на ВСС през  2016 година са немотовираните решения при избора на административни ръководители на важните съдебни органи, коментира  Юлиана Колева от ВСС пред Милена Милотинова.   „Няма яснота когато се номинира дадена личност, защо точно той, какви са мотивите. Доста често без мотиви се вземет решения, които са в пртивовес на дебата, който е воден преди това“, обясни Колева.  Командироването на още съдии в Софийския градски съд и в Софийския районен съд няма да реши промлема с натовареността на магистратите там, а коментира членът на  ВСС Юлиана Колева. Според нея, за да се намали напрежението в двата най- големи съда в България е необходима промяна на подсъдността на местно и районно ниво. „Няма как  намалеят делата,  когато  голяма част от населението на България се премества да живеят в София, или пък фирмите се регистрират в столицата. Трябва да има промяна на подсъдността“, аргументира се Колева. Още във видеото.

 

Мониторинговият доклад на ЕК доказва, че той ще отпадне в края на мандата на тази ЕК. Това коментира в предаването „Брюксел 1“ бившия правосъден министър Екатерина Захариева. Според нея за това ще допринесе съдебната реформа, която беше приета от парламента. „Реформата е важна за българските граждани, а не за Брюксел. Хората трябва да получават качествено правосъдие“, смята Екатерина Захариева. Тя отбеляза, че в докладът има важна препоръка за избора на членовете на ВСС, която предстои да бъде изпълнена. По препоръката за натовареността на съдиите, Захариева смята, че това ще стана с реформата в съдебната карта. Очаква за бързото и справедливо правораздаване да допринесе и електронното правосъдие, което трябва да започен през 2018 година. 

Екатерина Захариева коментира още, че  критиките към работата на ВСС са много. „Призовавам ги да успокоят напрежението между тях, защото това не помага за доверието в съдебната система. Пожелавам им  да загърбят личните си противоречия и да работят професионално“.  Като бивш министър на правосъдието  Екатерина Захариева каза, че не  е останало време за промените в НПК, детското правосъдие, семейния кодекс и правната помощ. Хахариева се надява следващия парламент да приеме важните за гражданите закони.