Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Бежанската вълна - резултат от намалените помощи от ЕС и ООН за страните до конфликта

Турция се дестабилизира, превръщайки се в буферна зона на ИД и ПКК

16.01.2016 | 19:22 Редактор: Виргиния Стаматова
Бежанската вълна - резултат от намалените помощи от ЕС и ООН за страните до конфликта

Европейските институции трябва да предприемат четири едновременни мерки, за да създадт чувство за сигурност в Стария Континент, смята Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика, гост в студиото на Брюксел 1 на 16 януари.

По думите й, първата мярка е укрепване на външната граница на ЕС и така да не се строят граници между страните членки. „Защото, когато държавите от Евросъюза започнат да изграждат вътрешни граници, това е не само краят на Шенген, но и на европейското свободно пространство“, счита тя.

На второ място, трябва да има ясни критерии за получаване на убежище и те да важат за всички страни членки. В момента има държави, в които се получава убежище за под 6 месеца, но има и такива, в които процесът отнема над 2 години.

Трето, квотите очевидно не работят, коментира Чернева: „ЕС ще намери друг механизъм, вероятно финансов: страните, които приемат бежанци ще получат допълнителни средства от еврофондове“.  На четвърто, но не на последно място, тя подчерта, че ЕС трябва да бъде активен в близост до зоните на конфликт, като Ливан, Йордания, Турция. „В началото на тази година се оказа, че средствата, които ЕС и агенциите на ООН дават за бежанските лагери са били намалени на половина, че и повече. И после се учудваме, че бежанците тръгват да напускат тези места,“ запита реторично тя.

Изказването на премиера Бойко Борисов, че Евросъюзът трябва незабавно да затвори границите си, Чернева коментира така:  „Убедена съм, че не говорим за затваряне на границите, а по-доброто им управление“ По думите й, не става дума Европа да се затвори като крепост и бежанската вълна да спре, защото това е наивно.

По повод на атентата в центъра на Истамбул, тя коментира, че дестабилизирането на ЕС е много тревожен процес, особено за нашата страна, която е много близо до този район. „Ердоган не дооцени опасността от превръщането на Турция в буферна зона на ИД, но също и на ПКК. Вероятно Турция ще трябва да застане заедно с Европа срещу ИД. Турция смяташе, че чрез ИД може да има влияние върху опозицията в Сирия. Но никой не помогна същински на неислямската опозиция в Сирия, когато това беше необходимо.  На Турция ще трябва да се окаже подкрепа, а тя трябва да обърне поглед към ЕС и НАТО, предвид на степента на дестабилизация там, която е достигнала опасни размери“, категорична беше Весела Чернева. 

 

Вижте още във видеото.