Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Петко Петков: ВСС произведе скандал с начина, по който избра председател на ВКС

31.01.2015 | 21:25 Редактор: Петко Трухчев
Петко Петков: ВСС произведе скандал с начина, по който избра председател на ВКС

"Само един ден след доклада на Европейската комисия, Висшият съдебен съвет, който е най-критикуваният орган в доклада, успя да произведе нов скандал и това е просто удивително", заяви в предаването "Брюксел 1" зам.-министърът на правосъдието Петко Петков.

"Ясно в доклада се отчита факта, че електронното  гласуване не дава достатъчно гаранции за надеждност и е широко критикувано. Дори и тези критики да са неоснователни, дори и електронното гласуване да е максимално принципно и прозрачно, в крайна сметка това е критика на доклада, а и обществото не е убедено относно правилността на този начин на гласуване. Това е едно от двете скандални неща, които се случиха на това заседание. Второто е, че процедурата, макар и открита, не беше прозрачна," заяви заместник-министърът на правосъдието.

Още по темата

В петък депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов излезе с призив президентът да не подписва указа за назначаването на новия председател, защото начинът на избиране според него погазва Конституцията, тъй като не е таен - извършен е електронно, а не с хартиени бюлетини. И министър Христо Иванов, правейки уговорка, че не коментира безспорните качества на Лозан Панов, изрази сериозни резерви към процедурата по избора и предпочете в четвъртък да участва на срещата на правосъдните и вътрешните министри в Рига, вместо да присъства на 10-часовото заседание на ВСС.