Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Томислав Дончев: Реалистичният сценарий е отблокирането на ОП „Регионално развитие” да e през януари

Амбицията е това да се случи до края на годината, коментира вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика

22.11.2014 | 10:24 Редактор: Мариета Иванова
Томислав Дончев: Реалистичният сценарий е отблокирането на ОП „Регионално развитие” да e през януари

Амбицията ни е отблокиранието на средствата по ОП „Регионално развитие” да се случи до края на 2014 година, коментира за предаването „Брюксел 1” с водещ Милена Милотинова вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. По думите му обаче, по-реалистичният сценарий за изпълнението на заложената цел е – януари 2015 година, предвид стъпките, които „трябва да се предприемат”. Той подчерта, че шансовете за отблокиране са 100%-„въпросът е кога това ще се случи”.

Вторият проблем по думите на Дончев по отношение на усвояването на еврофондовете от изтичащия програмен период – 2007- 2013, при който плащанията продължават до 2015 година, е свързан с „очаквания размер на загубата в края на тази година”.

„Анализът показва огромен риск от загуба на средства, огромен като обем. И до края на годинта ще бъде направено всичко възможно и всичко невъзможно, за да бъде тези размер намален. С болка трябва да призная, че няма как загубата да се избегне изобщо. Сумата е толкова голяма, че каквито и усилия да бъдат положени,  няма как рискът да бъде съвсем нулев”, коментира Дончев.

По отношение на следващия програмен период той посочи, че добрият сценарий предвижда към март месец догодина „да имаме одобрени три оперативни програми”.

Вицепремиерът сподели, че се работи с финансовото министерство и с други министерства, по сценарий за стартиране на авансово плащане със средства от бюджета по програми от най-спешна нужда дори преди да е одобрена съответната оперативна  програма. Той посочи, че това се прави, „разбира се, при един много детайлен анализ, това да бъде схема, която е ниско рискова”. По този начин, по думите на Дончев парите по европейските програми ще бъдат задвижени по-бързо.

Целта е дори преди да бъде одобрена програмата да бъде обявена конкретна схема, „ за да могат да кандидатстват бенефициентите, да се одобрят проекти, да се сключат договори, дори да се наредят  аванси и да започне изпълнението, като в рамките на целия този процес, който кумулативно отнема месеци, се надяваме да бъде одобрена оперативната програма и извършените разходи през второто полугодие да бъдат възстановени от Брюксел. Едно авансово упражнение, което ще ни позволи парите да се движат по-рано”, коментира Дончев.

Цялото интервю с вицепремиерът Томислав Дончев може да гледате днес- 22 ноември, от 18 часа в ефира на Bulgaria On Air.
 

Откъс от интервюто може да видите от видео файла.