В какви активи да инвестираме през следващите 5 години

Коментар на Кришна Мемани, главен инвестиционен директор на Oppenheimer

04.08.2015 | 15:25 Редактор: Велко Каменов
В какви активи да инвестираме през следващите 5 години

Ако имам свободни пари и искам да ги инвестирам за следващите 5 години, какво бихте ми препоръчали да направя?

Кришна Мемани, главен инвестиционен директор на Oppenheimer: Да инвестирате в глобално диверсифицирано портфолио от акции. В текущата среда на политика, подпомагаща растежа, и икономически ръст, който не е впечатляващ, но е добър, акциите в световен мащаб са сектора, където дългосрочно ориентираният инвеститор би трябвало да се позиционира.

Акциите са опцията, която трябва да изберат дългосрочно ориентираните инвеститори. Това означава, че инструментите с фиксирана доходност са ужасна инвестиционна възможност за такъв тип инвеститори?

Кришна Мемани: Инструментите с фиксирана доходност вероятно ще са стабилни, но няма да ви донесат възвращаемостта, която търсите с 5-годишен инвестиционен хоризонт. Отново казвам, инструментите с фиксирана доходност ще ви донесат добра възвращаемост, но по-ниска в сравнение с акциите.

Значи не сме в началото на мечи пазар на пазара на облигации?

Кришна Мемани: Съвсем не. Мисля, че това е един от най-големите митове на пазара. Едно от нещата, на които наблягам от известно време, е че лихвите ще останат ниски още дълго време и очевидно Фед казва същото. Имайки предвид ситуацията в останалата част на света, много трудно ще намерим причина за вдигане на лихвите.

Всичко това означава ниска номинална възвращаемост и пренебрежимо ниска инфлация.

Кришна Мемани: Именно, именно.

Ами, ако не разполагам с 5 години за инвестицията, а искам парите ми да останат сравнително ликвидни, каквото е желанието на повечето инвеститори, в какво бих могла да инвестирам?

Кришна Мемани: Дори ако търсите инвестиционни възможности за 6 месеца, мисля, че акциите си струват. Може би тогава портфолиото не трябва да е толкова диверсифицирано, а да се фокусирате върху определени сектори на пазара, които се представят по-добре. Извън акциите купуването на дълг е друга интересна инвестиционна възможност.

Не се ли притеснявате, че на дълговия пазар има балон, гледайки ликвидността на пазара на високорисков дълг, всички инвеститори, които навлязоха в него и проблемите от последната година?

Кришна Мемани: Дългът е сравнително евтин спрямо историческите нива. Освен това вероятно се намираме в най-дългия кредитен цикъл, през който някога сме преминавали. В момента сме в средата на този цикъл и вероятно преди да приключи ще минат 3-4 или 5 години.