Провали ли се Абеномиката

Коментар на Такуджи Окубо, главен икономист в Japan Macro Advisors

31.07.2015 | 15:17 Редактор: Велко Каменов
Провали ли се Абеномиката

„Инфлацията в Япония на практика не съществува. Не става въпрос нито за инфлация или дефлация, а за 0% промяна в ценовото равнище. Така стоят нещата в момента. Смятам, че до момента Абеномиката не успя да вдигне очакванията за инфлацията. Икономиката се представя добре, но инфлацията остава непроменена”, заяви Окубо.

„Нещата за второто тримесечие не изглеждат добре. През него или няма да е регистриран ръст, или икономиката ще се е свила. Ръстът през първото тримесечие обаче беше по-добър от очаквания и ще компенсира. Японската икономика се представя добре. Ръстът през тази година вероятно ще е 1%, а през следващата 2%. Но проблемът е, че този растеж е нормален, а не впечатляващ, какъвто е необходим, за да стимулира инфлацията”, коментира експертът.

„Почти съм сигурен, че Абе може да приеме закона за отбраната, въпреки опозицията. Но заради този закон може да загуби политическото си влияние и след това да не успее да изпълни останалите си цели. Не мисля, че след това Абе ще успее да осъществи някакви други значими структурни реформи в Япония. В Япония наближават избори и Абе може да претърпи поражение. Мисля, че срокът на годност на Абеномиката е към края си”,  завърши Окубо.