Гръцкият въпрос най-коментиран на срещата на Г7 в Дрезден

Нейра Чехич, Bloomberg Лондон

28.05.2015 | 18:16 Редактор: Мартин Илиев
Гръцкият въпрос най-коментиран на срещата на Г7 в Дрезден

Здравей България!

Макар че темата Гърция не беше в официалния ред на срещата на Г7, въпросът доминираше досега страничните разговори. Германия и Франция бяха по-резки. На правителството  на Ципрас му беше казано да подходи сериозно към постигането на сделка за спасителния пакет.
Министри от най-големите световни икономики твърдо настояваха за разрешаване на кризата, за да се предотврати разпростирането й през границите на континента. Тъй като техническите разговори между гръцки представители и кредиторите продължават в Брюксел, срещата на Г7 дава възможност на финансовите министри от другите части на света да изискват от своите европейски партньори да намерят общо решение.
Времето на Гърция да намери средства за предстоящите през следващия месец плащания към МВФ изтича. Първата вноска трябва да се плати на 5-ти юни, а всички общо възлизат на 1,6 млрд. евро. Вчера от гръцка страна заявиха, че предстои представянето на проект на споразумение, но тези твърдения бързо бяха опровергани от европейски длъжности лица.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон, специално за България он ер!