Трети пореден месец BoE не е единна за лихвите

22.10.2014 | 18:17
Трети пореден месец BoE не е единна за лихвите

Коментар от Лондон на Нейра Чехич от Bloomberg на стенограмата от октомврийското заседание Комитета по валутни въпроси на BoE, публикувана на 22 октомври 2014.


Здравей България!

За трети пореден месец банкерите от BoE останаха разделени по въпроса дали основните лихвени проценти да бъдат повишени.

Стенограмата от срещата на банката през октомври, която беше публикувана днес, разкрива, че двама членове на Комитета за монетарна политика на банката са поискали основните лихвени проценти да бъдат повишени с 25 базисни пункта, докато останалите 7 членове на Комитета са гласували те да бъдат запазени на сегашните си рекордно ниски нива от 0,5%.

Мнозинството се опасява от нарастващи рискове за рецесия в еврозоната, която е основният търговски партньор на Великобритания.

Двамата, които гласуваха за увеличаване на лихвите, заявиха, че до сега Великобритания не е била засегната от „разпространението на нежелани финансови ефекти” от страна на еврозоната.

Стенограмата предполага, че дебатът сред централните банкери се изостря, като мнозинството от централните банкерите са все по-загрижени за възстановяването.

Миналата седмица главният икономист на BoE Анди Халдън каза, че се чувства „подтиснат” и че е по-малко вероятно да гласува за увеличаване на лихвите, от колкото преди три месеца.

Инвеститорите изтеглиха залозите си за увеличаване на лихвите от май на септември 2015.

Банкерите, които гласуваха със за обаче казват, че ако лихвите останат на сегашното си ниво твърде дълго, това може да се отрази на възстановяването.

Специално за Bulgaria On Air.