Русия има интерес от замразяване на конфликта в Украйна: Климент

30.09.2014 | 10:51
Русия има интерес от замразяване на конфликта в Украйна: Климент

Каква е играта на Русия в Украйна? Коментар от студиото на Bloomberg TV в Ню Йорк на Алекс Климент, анализатор Eurasia Group.


От години руснаците се чудят защо НАТО няколко пъти се разширява след края на Студената война.

Министър Лавров спомена за това и то е част от руския наратив. Имаше реални въпроси - защо НАТО се разширява, защото, както той каза "НАТО е военен съюз от Студената война".

Мисля, че руските страхове за разширяването на НАТО са сбъднато пророчество с украинската криза. Защото изведнъж НАТО започва мисия в защита на Централна и Източна Европа от това, което за алианса е заплаха от руска интервенция.

 

Още по темата

Година по-рано НАТО търсеше кандидати. Говорихме и за забавянето в Украйна. Разбира се, Русия отрича, че контролира бунтовниците, така че аз попитах господин Лавров какви комуникационни канали имат между Кремъл и сепаратистите.

"Познаваме тези хора, те идват от време на време в Русия. Говорят по руската телевизия, представят позицията си, защото нямат очевидно нямат достъп до украинската телевизия. Познаваме ги и те ни слушат, но не винаги", каза министърът на външните работи Сергей Лавров в ексклузивното си интервю за Bloomberg TV.

 

Той каза, че там има доброволци, въпреки факта, че НАТО съобщава за руски танкове, които са минали през границата. Има много доказателства за хиляди руски войници на място.

Сергей Лавров вярва ли си на това, което ми каза?

Той е дипломат.

Въпросът не е дали вярва в това, което говори и как го казва. Интересно е как оформи този въпрос.

Вижте - има съвсем различен наратив.

Руснаците от една страна, и американците и европейците говорят по различен начин за това какво всъщност се случва.

Това започна още през февруари, когато Янукович бе свален и подчертава причините защо е невъзможно да се постигне пълен и устойчив мир.

Не бих бил изненадан ако се окаже, че единственият начин г-н Лавров и руското правителство научават какво правят и какво мислят сепаратистите е когато ги показват по руската телевизия.

 

Не можем да повярваме. Какъв минимум биха приели те в Украйна? Какво иска Путин?

Путин се опитва да си осигури постоянно влияние върху решенията във външната политика и външноикономическата политика, които се вземат в Киев.

Руснаците искат федерализация на Украйна.

Това би дало на Русия влияние върху външната политика на Украйна чрез влиянието й в регионите, които симпатизират на Русия в Украйна.

Това май е целта.

Мисля, че Русия би приела и замразен конфликт, какъвто имаме сега.

Ако имате голяма част от Източна Украйна, който всъщност не се контролира от украинското правителство, това прави много трудно решението на Киев да влезе в НАТО.

А пък за Русия така е по-лесно да усложнява интеграцията на Украйна в ЕС, както вече видяхме.

 

Значи - регионално вето за членството на Украйна в НАТО.