Нетаняху пренасочи вниманието от Ислямска държава към Иран

30.09.2014 | 11:20
Нетаняху пренасочи вниманието от Ислямска държава към Иран

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху се опита да пренасочи вниманието от Ислямска държава обратно към Иран.

В речта си пред Генералната асамблея на ООН той предупреди организацията, че въоръженият с ядрено оръжие Техеран би представлявал по-голяма заплаха "отколкото военизираните ислямисти с пикапи".

Темата за напредването на Ислямска държава доминира речите в петдневната сесия на Генералната асамблея на ООН и срещите и разговорите по време на форума.

Нетаняху описа Иран, Ислямска държава и Хамас като част от една група и ги сравни с нацистите.

"Нацистите вярваха в плана за световно господство; военизираните ислямисти вярват в господстващата религия" каза Нетаняху в Ню Йорк. "Те просто спорят кой от тях ще бъде господар на господстващата религия".

"Не се заблуждавайте... Ислямска държава трябва да бъде победена. Но разгромяването на Ислямска държава и оставянето на Иран като център на ядреното оръжие би било да спечелим битката и да загубим войната", каза Нетаняху.

Още по темата

"Едно е се бием с воюващите ислямисти на пикапи, въоръжени с автомати калашников. Друго е да се бием с ислямисти, въоръжени с оръжия за масово унищожение", каза Нетаняху.

Иран отхвърля обвиненията на западните лидери и техните съюзници, че се опитва да произвежда атомно оръжие и иска вдигане на санкциите в рамките на ядреното споразумение, по което шест страни преговарят с Иран, съобщава Ройтерс.

След речите в понеделник иранският делегат излезе пред ООН да отговори на "смешната" според него реч на Нетаняху. Той каза, че израелският премиер се опитва "напразно да си измие ръцете от кървавата баня в Газа", погрешно приравнявайки мюсюлманския свят" с терористичната групировка на Ислямска държава и пропагандирайки иранофобия и ислямофобия, съобщава Ройтерс.

Запитана дали Вашингтон е съгласен с Нетаняху, че Иран, Ислямска държава, Хамас и Хизбула са част от всеобщ мюсюлмански опит да бъде превзет целия свят, говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки каза:

"Ние не бихме се съгласили с това определение", каза Псаки.

Нетаняху коментира подигравателно речта на иранския президент Рохани пред асамблеята миналата седмица, в която той обвини Запада и неговите съюзници в подкрепа на групировката.

"Иранският президент Рохани се изправи тук миналата седмица и проля крокодилски сълзи за това, което определи като глобализация на тероризма. Вероятно трябва да спести сълзите си и да поговори с Революционната гвардия", каза Нетаняху.

Хасан Рохани каза, че подкрепя усилията за борба с Ислямска държава, сунитската военизирана групировка, която смята преобладаващо шиитския Ирак като държава на еретици, въпреки че каза, че би трябвало кризата да се реши в рамките на региона, а не от сили извън Близкия Изток.

Още по темата

Иран и още шест страни водят десетдневни преговори в рамките на годишната среща на световните лидери в седалището на ООН в Ню Йорк, но не са отбелязали сериозен напредък в преодоляване на разногласията по бъдещия обхват на иранската ядрена програма и темповете на вдигане на санкциите.

В преговорите участват Иран, САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай.


Коментар от Тел Авив на Елиът Готкин от Bloomberg TV:

 

Този път нямаше анимационни бомби,  както преди няколко години, когато Нетаняху искаше да онагледи заплахата от Иран в опитите му да направи атомна бомба.

 

Въпреки това израелският премиер се надява речта му да бъде чута и запомнена, поне толкова, колкото и предишната.

Тя бе произнесена в критичен момент за ядрените преговори, които се водят между Иран и петте постоянни членове на Съвета за сигурност плюс Германия.

Крайният срок за постигане на успех на преговорите е ноември, след което трябва да бъдат вдигнати санкциите от Иран.

Но Израел не иска това да стане. И Нетаняху каза: "На Иран просто не може да се има доверие".

Нетаняху наричаше Иран "Ислямска държава Иран", опитвайки се да подчертае, че Иран е в същата група, както и джихадистите от Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Той каза, че обявените от него за лекомислени арабски страни също са изложени на опасността от ислямистите и Иран. Според него се открива нова ера на връзки между Израел и тези арабски страни.

 

Нетаняху каза, че израелската армия е най-моралната на света. Заобиколи критиките като тези на турския президент Ердоган на палестинския лидер Махмуд Абас в провеждане на военни престъпления и геноцид в Газа.

Нетаняху каза, че ако някой има намерение да убива колкото може повече хора, той няма да изпрати предупреждения сутрин да се дръпнат от пътя на ракетите.

Той използва отново визуални средства - снимка на ракета, изстреляна от Хамас, близо до играещи деца.

Така подкрепи твърдението си, че Хамас и палестинските бойци използват цивилни и дори деца като човешки щит в този конфликт.

Нетаняху възприе малко по-мирен тон като обяви, че Израел се готви за исторически мир с палестинците, ако дадат твърди гаранции за израелската сигурност.

Вижте коментара във видеото.

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма