Френското бри страда от руското ембарго върху европейски храни

Bloomberg с репортаж за любимото сирене на американци и руснаци

21.08.2014 | 11:22 Редактор: Виктория Крумова
Френското бри страда от руското ембарго върху европейски храни

Прясно мляко от местните ферми, което се съхранява при 30 градуса.

Добавя се сирището и се получава пресечено мляко.

След това млякото се изцежда, осолява се и зрее 12 седмици, за да се получи това – френско бри.

Тук, в една от последните две компании, които произвеждат сирене по традиционния начин, почти всяка част от процеса се извършва на ръка.

"Société fromagère de la brie" има 65 служители и е устояла на заплахата от индустриализирани съперници, но сега има нов проблем: ембаргото на Русия върху някои храни от Европа.

Близо 40% от продукцията тук е за износ.

Русия може и да е малък пазар, но беше един от най-бързоразвиващите се с френски износ, който се повиши тройно за последните 4 години.

Възможно е този износител да загуби повече от 1 милион евро или 4% от годишните си приходи. Освен ако не намери нов купувач, той ще остане само със соления вкус и миризмата на сирене.

 

Експерти от "Société fromagère de la brie":

"Бихме могли да механизираме процеса, но това би променило рецептата ни и би се получило различно сирене.

Това, което изпращаме в САЩ, е направено по същия начин, освен, че млякото е пастьоризирано.

Но качеството е същото.

Освен ако не намери нов купувач, ще остане със соления вкус и миризма.

Ефектът от руското ембарго може да бъде много по-бърз и тежък от очакваното.

Цените на млякото паднаха рязко и за съжаление се опасяваме, че това може да продължи до края на годината или дори още по-дълго.

Всички тези кашони бяха предназначени за Русия – около 100 000 пакета като този – малко сирене в консервна кутия - беше много лесно да се изпраща в Русия".


Fromagère Society Brie е получила Златен медал през 2014 за Coulommiers 45% на Панаира на сиренето и виното в Куломие.

Мандрата е разположена в село Сен Симеон. Според Рене Шарл Планк това е люлката на сиренето бри.

Пресните сирена идват от Сен Реми и се обработват според предназначението и степента си на зрялост към сушилните или помещенията за преработка.

 Мандрата продава директно на клиенти в определени дни и часове.