Китай: нови проблеми с безопасността на храните

22.07.2014 | 06:00
Китай: нови проблеми с безопасността на храните

Дейвид Инглес от Bloomberg съобщава, че Yum и McDonald's спират да купуват месни продукти от доставчик от Шанхай, докато властите проверяват съмнения, че компанията може да е продавала пилешко и телешко с изтекъл срок на годност. Коментар в предаването “On The Move” с Ришаат Саламат от студиото на Bloomberg в Хонконг.


Става дума за доставчик на Yum, McDonald's, KFC и много други големи вериги в големите градове вКитай.

Какво ще се получи ако всички спрат да купуват месо от този доставчик, който се нарича Шанхай Хуси?

Те доставят пилешко и говеждо месо. От Dragon TV казаха, че Хуси продават говеждо с изтекъл срок на годност. В репортажа се казва, че журналист е отишъл във фабриката и видял доказателства, че работниците пакетират отново голяма част от храната, подменяйки етикетите с нова дата и след това я пращат обратно.

Това твърдение се проверява в момента от шанхайската администрация по храните и наркотиците. Това отново е проблем с  верига за доставка, който не помага на репутацията. Както знаем вече имаше доста повдигнати въпроси за безопасността на храната в страната.

Доставчикът отговори чрез компанията-майка, защото Шанхай Хуси е собственост на американска фирма, базирана в Илинойс, OSI Group.

Използвайки филиала си в Китай, казаха, че упражняват стриктен качествен контрол, така обясниха.

Работят заедно с разследването, защото в момента реално те са преустановили работа по нареждане на шанхайската администрация по храните и наркотиците. McDonald's и Yum са спрели поръчките на говеждо по молба на тази администрация. Мисля, че McDonald'sпровежда и собствено разследване на случая.