Apple подобри очакванията

Коментар на Адам Сатариано, Bloomberg

24.04.2014 | 09:15
Apple подобри очакванията

 

Най-важното, което трябваше да научим от този отчет, беше дали растежът на Apple започва да буксува и дали ще им трябват нови продукти, с които да възобновят възходящата тенденция. Данните обаче показаха, че продажбите на iPhone все още са силни и надвишават предварителните прогнози. Общите приходи и печалбата също нарастват с добри темпове.

Продажбите възлизат на 43,5 милиарда долара, тези на iPhone също надвишават прогнозите. Интересът към iPhone все още е силен, не само в САЩ, но и глобално.

След публикуването на отчета изпълнителният директор на Apple Тим Кук заяви, че търсенето все още е силно по целия свят. Продажбите нарастват особено силно в Китай, където компанията сключи договор с China Mobile - най-големия мобилен оператор в света. Сделки като тази, както и в Япония, подкрепиха продажбите на мобилни устройства. Освен това вече се говори, че до края на годината ще излезе и новият iPhone, които ще е с по-голям дисплей и по всяка вероятност също ще привлече интереса на потребителите.

Част от изненадите бе разделянето на акциите, както и увеличаването на програмата за обратно изкупуване с 30 милиарда долара. Apple увеличават програмата си за обратно изкупуване на акции, която и досега беше доста голяма. До 2015 тя ще нарасне с 30 милиарда долара. Освен това обявиха и сплит на акциите - 7 нови за 1 стара. Причината е, че искат те да бъдат достъпни и за по-дребните инвеститори. Това ще стане през юни, като се очаква в резултат цената на акциите да се понижи значително.