Рожденият грях на Еврозоната

Интервю на проф. Стив Ханке за DW

03.07.2015 | 16:45
Рожденият грях на Еврозоната

Преподавателят по приложна икономика проф. Стив Ханке казва в интервю за DW от 2 юли 2015, че опасността за САЩ от гръцката криза е от евентуалното отражение върху американския износ. Проф. Ханке предупреди срещу възможната намеса на Белия дом в европейския дебат, за да не усложни още повече европейската ситуация.

 

От американска гледна точка кое е най-голямото опасение за гръцката дългова криза?

Да не някак си да се появи заразяване, което да се отрази на американския капиталов пазар по негативен начин, главно това.

 

Но Гърция не е голям търговски партньор на САЩ, едва 1% от американската търговия е с Гърция. Какви усложнения би имала върху американската икономика?

Би могло да има негативни последици извън капиталовия пазар - ако американският долар продължи да е много силен, а еврото-слабо, тогава американската икономика би понесла щети, защото американският износ определено ще пострада.

Това е единият негативният канал. А те са два.

Първо - фондовият пазар да отслабне, но по-вероятното - при силен долар и слабо евро, експортът н САЩ може да отслабне, както и икономиката.

 

От ваша гледна точка, правите ли достатъчно срещу кризата в Гърция

Реалният проблем е от 2001. ЕС никога не трябваше да позволява на Гърция да влиза в Еврозоната. Всеки в Брюксел знаеше, че гърците лъжат и подправят сметките. Че нарушават правилата. И въпреки това ги пуснаха вътре. Това е източникът на проблема, той се корени в миналото, когато Гърция влезе в еврозоната.

И след това Брюксел се дистанцира и започна да праща субсидия след субсидия на правителство след правителство в Гърция, за да ги поддържа на повъхността.

 

Какво би станало, ако Гърция изостави еврото?

Това би било добро за Гърция и за ЕС.

 

Трябва ли Белият дом да окаже повече натиск над ЕС да намери постоянно решение?

Не вярвам. Едва ли Белият дом разбира нюансите и заплетеността на политическия хищник, който наричаме ЕС и затова трябва да стои настрани от дебата на ЕС. Защото само ще добави ново политически ниво към вече и без това невъзможната политическа ситуация в Европа.

 

Четете още независими коментари и анализи в Блог.