Авиошоу

Събота от 15:30 часа
още

Airbus иска да товари пътниците в самолетите, като багаж

Нов патент на европейския гигант предвижда създаването на преносими пътнически кабини, които се натоварват на самолети-носители, подобно на поточните линии за багаж.

28.11.2015 | 14:41 Редактор: Александър Богоявленски
Airbus иска да товари пътниците в самолетите, като багаж

През последната година европейския самолетостроителен гигант Airbus патентова поредица от "странни" иновации, които според инженерите на компанията биха направили работата на авиокомпаниите още по-ефективна и икономична. Виждали сте как се товари багажа на самолетите от малки електрокари и подвижни платформи, нали? По подобен начин и Еърбъс си представя бъдещето на качването ви на борда.

На първо четене идеята изглежда доста груба, но от друга, това може да се окаже потенциално-ефективен вариант да се избегнат дългите опашки пред изходите за качване на борда.

Идеята включва "преносими кабинни модули", които могат да включват и сегашните багажни контейнери. Въпреки че изглежда интересно как ще се придвижваме от терминала до самолета без да е нужно да направим и няколко крачки, основната цел на Еърбъс е да облекчи бординг процедурите, като спести време от качването на борда и типичната суматоха при заемането на местата и наместването на багажите в кабината. 

Имайки предвид колко бързо се имплементират иновациите в авиационната индустрия обаче, не виждаме практическа възможност за скорошна реализация на тази идея. Все пак повечето авиокомпании все още не предлагат дори Интернет на борда...

Следете предаването Авиошоу на телевизия Bulgaria ON AIR за новини, анализи и коментари за авиация и авиоиндустрия.