Милена Фучеджиева: Да си талантлив писател не е достатъчно

Водещата на новото токшоу на Bulgaria ON AIR "Провокативно" в интервю за ploshtadslaveikov.com

30.04.2016 | 10:00 Редактор: Константина Маркова
Милена Фучеджиева: Да си талантлив писател не е достатъчно

"Нова територия завладява културата в българския ефир. Милена Фучеджиева, автор на романа „Сексът и комунизмът“- I и II, става лице на предаването „Провокативно“, което тръгва на Великден по Bulgaria ON AIR и ще върви всяка неделя от 17,30 ч. - пише главният редактор на Площад Славейков Диляна Димитрова. - Това бе началният час, в който „Всяка неделя“ заковаваше пред екраните преди 1989 г. хиляди българи – по онова време нямаше друго предаване в единствената тогава БНТ, в което да съществуваше някаква форма на провокация към тоталитарната власт. Днес, 26 години след промените, обществото ни все още не притежава свободата да говори в медиите свободно. Милена Фучеджиева твърди, че ще провокира разговори пред камерата тъкмо по темите, които липсват в останалите телевизии. Иска да повдигне нивото на култура у хората, а най-важното за нея е да ги предизвика да мислят".

Откъс от интервюто с новата водеща на Bulgaria ON AIR:

– Милена, ако вие бяхте гост във вашето шоу, как бихте провокирали себе си?

– Думата „провокативно“ е много взискателна и провокативна сама по себе си. Аз съм провокативна в социалните мрежи, понякога съм остра, казвам неща, които повечето хора предпочитат да премълчат, но при цялостната липса на посока в обществото, да си себе си е едно от спасенията. Телевизията е по-различна платформа и онова, което бих искала да провокирам, е хората да мислят. Да не преживяват толкова, а да виждат по-дълбоко от повърхността. Тоест да разширяваме света си заедно. Защото провокацията може да бъде и такава: някой да тръгне без гащи по улицата – такива предавания и провокации има предостатъчно. За мен е много по-провокативно, ако успея да бръкна в мозъците на хората, да ги предизвикам да виждат повече пластове.

Когато за нещо започне да се говори, то расте лавинообразно. Ние се надъхваме един-друг. И първоизточникът престава да има реален живот, остава само това, което се е понесло из социалната мрежа. То е твърде едностранчиво и повърхностно. И не показва различните страни на обсъждания обект. Бих искала с гостите и темите си да отправя (първото предаване няма да е достатъчно) послание към хората в България: имам една проста мечта – да са по-добри, да не се съдим така безмилостно, да не сме така лоши един към друг, защото има една преломна лошотия и всеки страда от нея. А е адски безсмислена. Днес ни има, утре – не.

Цялото интервю на Диляна Димитрова с Милена Фучеджиева можете да видите тук.