Слабата йена и новата игра Splatoon помогнаха на Nintendo

Първото тримесечие на фискалната 2015 г. беше силно за японската компания

30.07.2015 | 15:03 Редактор: Велко Каменов
Слабата йена и новата игра Splatoon помогнаха на Nintendo

Японската компания за производство и разработка на конзоли за игри и игри Nintendo регистрира печалба от 8,3 милиарда йени за първото тримесечие на фискалната 2015 г., съобщава Bloomberg. Това е не само е подобрение спрямо загубата от същия период на миналата година, а и сериозно надхвърля прогнозите на анализаторите.  

Лошите новини са, че до голяма степен това се дължи на слабата йена, благодарение на която стойността на приходите на компанията от продажби в чужбина е раздута с около 10 милиарда йени. Нещата не стоят толкова добре, когато анализираме по-отблизо данните за продажбите. Продажбите на 3DS конзолите за тримесечието са добри. Те бяха подпомогнати от пускането на пазара на нови модели, но продажбите на софтуер за платформата продължават да падат. Продажбите на конзолната платформа Wii U също продължават да падат.

Новата игра Splatoon несъмнено е сред печелившите продукти на Nintendo за тримесечието. Играта е подходяща за семейства и е първият опит на компанията да направи мултиплеър онлайн игра в категорията „стрелба”. Играчите стрелят с мастило вместо с патрони и играта беше много добре приета и получи високи оценки. Продадени са около 1,6 милиона броя, което показва, че Nintendo има какво да покаже в сферата на софтуерната разработка. За съжаление успехът на Splatoon не успя да доведе до ръст в продажбите на платформатаWii U, които бележат спад от 8% за тримесечието.